Superfoods

Superfoods är en benämning på mat som innehåller mycket av viktiga eller ovanliga näringsämnen som är bra för oss människor. Att få i sig bra näring är viktigt för en optimal fysisk och psykisk hälsa, och mer och mer forskning tyder på att maten har en stor påverkan på om vi håller oss friska. Många av dessa superfoods som listas nedan kommer från exotiska platser och har mycket riktigt bra näringsvärden och är riktiga superfoods. Man ska dock inte glömma bort de superfoods som finns i vår del av världen! Dessa är t.ex. morot, linser, lök, lax, nässlor, spenat, potatis, blåbär, broccoli och linfrön. Andra välkända superfoods från andra delar av världen är också avokado, kakao, gurkmeja, ingefära, ginseng, grönt te och kanel. Det är också viktigt att tänka på att ha en varierad kost, att äta endast en handfull olika produkter, även om dessa är superfoods, är inte heller optimalt för hälsan.

Moringa är ett litet träd som växer i Indien, Pakistan och Nepal och har under lång tid använts för att behandla och förebygga en rad sjukdomar. Det äts mest som ett pulver som görs av trädets löv, t.ex. i smoothies eller som te. Det tillskrivs en mängd fantastiska egenskaper, här är några av dessa som är uppbackade vetenskapligt: Det är proppfullt med olika vitamin A, C och E, olika mineraler, protein och antioxidanter. Det är antiinflammatoriskt, hjälper vid diabetes och sänker kolesterolet. Studier visar på att det kan hjälpa mot Alzheimers och att det är bra för levern. Det har antibakteriella och antifungala egenskaper och reducerar sårläkningstid. En riktig mirakelmedicin med andra ord!

Baobab är en riktig superfrukt som innehåller över 50% fibrer, mer c-vitamin än kiwi, mer magnesium än bananer, mer kalcium än mjölk och mer antioxidanter än någon annan frukt! Den växer på träd i torra områden och savanner över hela världen, och brukar torkas för att sedan malas till ett pulver. Den har en söt och lite syrlig smak vilket gör att den ofta används i smoothies, på glass eller i bakning.

Vetegräs skördas på ett tidigt stadium då det innehåller som mest mineraler och näringsämnen. Det innehåller viktiga aminosyror och är därför särskilt bra för vegetarianer. Oftast mals gräset till pulver som kan användas i smoothies. Det sägs ha en detoxisk verkan genom att binda tungmetaller vilket också bidrar till bättre kroppslukt då det avlastar det lymfatiska systemet. Det är antiinflammatoriskt, bidrar till ett jämnt blodsocker vilket ger minskat sötsug och förbättrar immunförsvaret.

Goji kallas världens nyttigaste bär och omskrivs redan för flera tusen år sedan i Kina. Bären innehåller 500 gånger mer c-vitamin är apelsiner, 3 gånger mer järn än spenat och 6 gånger mer betakaroten än morötter, och deras näringsmässiga fördelar har bekräftats av forskning och kliniska studier. Bland annat kan det öka immunförsvaret och koncentrationsförmågan. Det är även det enda kända livsmedel som stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon.

Maca är en rotfrukt som växer på 4000-4500 meters höjd i Anderna, den mals till ett pulver som kan användas i soppa, smoothies eller bakning t.ex. Maca innehåller över 55 olika näringsämnen, mycket kalcium, antioxidanter, aminosyror, vitaminer, järn, fibrer, magnesium mm. Den sägs ha positiv påverkan på styrka och uthållighet, samt på lust och fertilitet, vilket även forskningen stödjer. Den fungerar även som energi booster, förbättrar minnet, har positiv effekt på hormonbalansen, kan fungera ångestdämpande och verka mot depression.

Chiafrön innehåller massa fibrer, omega-3, vitaminer, kalcium, antioxidanter. Två matskedar innehåller mer omega-3 än en portion lax! De stabiliserar blodsockret, förebygger tarmproblem, höjer energinivån och minskar fettintaget. De kan ätas t.ex. i müsli, smoothies, Chiafrön är gelébildande och gör att man håller sig mätt länge.

Hampafrön innehåller massor av protein och fibrer och en bra balans av omega-3 och omega-6, kalcium magnesium, E-vitamin mm. De kan ätas i müsli, smoothies, gröt eller sallad. Hampafrön innehåller ingen THC, vilken är det rusgivande delen i cannabis.

Bipollen är ett riktigt kraftfullt livsmedel som innehåller 205 bioaktiva ämnen som vitaminer och aminosyror och kan användas som ett naturligt kosttillskott.

Acai (uttalas ah-sai) är ett bär som växer vilt i Amazonas och har en spännande smak som sägs vara en blandning av blåbär, te och choklad. Det är proppfullt med antioxidanter, vitaminer och innehåller mineraler och omega-9-fettsyror. Amerikanska forskare har kommit fram till att acaibär angriper cancerceller. Acai äts färska eller efter att ha varit frysta, t.ex. i smoothies eller müsli.

Alger som spirulina och chlorella odlas i sötvattensbassänger och innehåller massor av nyttigheter. Spirulina är rik på bland annat protein, klorofyll, antioxidanter och vitaminer som B12, vilket gör den extra bra för vegetarianer. Den har en inflammationsdämpande effekt, stärker immunförsvaret och en studie har visat att några gram spirulina dagligen under tre månader resulterar i viktminskning på grund av att blodsockret stabiliseras. Chlorella innehåller mest klorofyll av alla kända växter och har funnits i sin nuvarande form på jorden i flera miljarder år. Den innehåller massor av vitamin C, B, D och E, flera olika mineraler, omega-3, omega-6, protein och antioxidanter. Den har en avgiftande effekt är välgörande för matsmältningen och neutraliserar dålig andedräkt.

Chaga eller sprängticka som det heter på svenska är en svamp som växer på bland annat björkar i Sverige. Smaken är mild och påminner om vanilj, därför används den ofta i te. Den är för indianerna i Nordamerika en helig medicinalväxt, i Sibirien kallas den ”odödlighetens svamp”, har använts i Asien i flera tusen år för att förstärka immunförsvaret.

Den kan användas i detoxkurer eftersom den har en avgiftande verkan, och den innehåller höga halter av antioxidanter, 146.700 på ORAC score som kan jämföras med t.ex. nypon som har 96.150. Studier har visat att den kan ge effekt vid vissa sorters cancer och att den hjälper mot psoriasis.